de morgen magazine
Interview and photoshoot about my work and especially mr.knox in de 'de morgen magazine'
Download as pdf here
Stephan Siepermann
Stephan Siepermann maakt houten meubels en objecten in zijn atelier in Utrecht. Hij zoekt daarbij naar nieuwe manieren om materialen en technieken te gebruiken, naar nieuwe vormen en functionaliteiten. Zo ontwierp hij onder meer een brandkast uit hout.
Hoe ben je bij hout terechtgekomen?
Tijdens mijn studie als instrumentenbouwer leerde ik heel verfijnd en technisch met hout werken, op de Design Academy in Eindhoven juist heel conceptueel. Een brandkast van hout is een technisch object én iets conceptueels – het is iets dat normaal niet in hout wordt uitgevoerd maar in staal. Bekende objecten in een ander materiaal uitvoeren spreekt heel erg tot de verbeelding van mensen: de vorm bestaat al maar zodra je het in een ander materiaal vertaalt, krijgt het een hele nieuwe functionaliteit met de bekende beeldtaal, dat werkt heel goed.
Wat zijn de voor- en nadelen van het materiaal?
Hout is heel plooibaar: je kan het buigen, schaven, zagen, frezen, het heeft precies de juiste hardheid maar ook de juiste zachtheid. Je kan het bijna in een bepaalde vorm duwen of kneden, dat was voor mij doorslaggevend om ermee te gaan werken. Hout spreekt ook tot de verbeelding: het ruikt lekker, voelt aangenaam, is warm - tegenover bijvoorbeeld staal. E zijn zoveel verschillende houtsoorten met zoveel verschillende eigenschappen... Dat is een ongelooflijke rijkdom en het groeit gewoon in de natuur, fantastisch. Plaatmateriaal wordt na verloop van tijd minder mooi, massief hout heeft de neiging om mooi te verouderen. Deuken en krasjes geven hout net een ziel, die gebruikssporen zijn eerder een voordeel. Het is wel vergankelijker dan staal of steen maar als ik een meubel kan maken dat de tijd krijgt om te vergaan, ben ik al heel blij. De meeste meubels halen niet eens de levensduur van het materiaal waaruit ze worden gemaakt omdat ze zo snel worden weggegooid.
Zijn er grote verschillen tussen houtsoorten?
Wat wordt de functie van het meubel, hoe wil ik het opbouwen: daaruit volgt de houtkeuze. De brandkast moet je bijvoorbeeld uit plaatmateriaal maken. Mocht je de tandwielen en scharnieren uit massief hout maken, zou de kast niet werken. Door het krimpen en uitzetten zal het hout na een tijdje breken. Massief hout heeft dan weer esthetische eigenschappen die soms gewenst zijn. Ik kijk nog steeds in elke container waar ik langskom. Ik heb in het verleden heel veel hout van straat geplukt. Vaak staan er donkere eikenhouten kasten op straat om te laten ophalen: als je die even door de schaafbank haalt heb je prachtig kurkdroog eikenhout. Toen ik mijn atelier betrok vond ik een muur die helemaal gevuld was met stukjes hout. Het meubelmakercollectief dat er voor mij zat, had er heel veel blokjes achtergelaten - afval eigenlijk. Daarmee maakte ik de eerste meubels, de kitt serie. Ik werk nog altijd veel met wat er voorhanden is, dat is hoe het moet volgens mij. Het is sympathieker om te werken met het materiaal om je heen.
Wat waren de reacties op je keuze voor hout?
Mensen vinden het heel fijn dat er op een esthetisch mooie manier met hout wordt gewerkt, ze herkennen zich ook in die keuze. Bijna iedereen heeft een band met mooi hout, is opgegroeid met houten meubels. Ik krijg veel goeie reacties, en de business gaat ook heel goed momenteel, veel beter dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Mensen willen weer design kopen. Ik heb een eenmanszaak maar moet steeds vaker hulp inroepen, zeker voor de projecten die ik doe, die zijn vaak te groot, te zwaar, in te grote aantallen, daar moet ik echt hulp bij hebben.
www.stephansiepermann.com